Varför kommer inte min katt hem?

Katter är varma och kärleksfulla husdjur som kan ge mycket gott sällskap. Med det sagt behöver katter sin egentid och ibland vill de bara bli lämnade ifred. Många låter sina katter själva bestämma om de vill vara ute eller inne genom att installera en kattdörr som de kan gå in och ut igenom.

Om din katt plötsligt slutar att komma hem kan detta vara mycket hjärtskärande för dig som kattägare. Man står helt hjälplös och ovetande om vad som har hänt med ens älskade husdjur. Det finns dock lyckligtvis några saker du kan göra för att försöka ta reda på vad som har hänt med din katt och få hem den. Men det bästa av allt är såklart om du i förväg kan undvika att din katt går vilse överhuvudtaget.

Varför försvinner katter?

Det finns flera orsaker till att katter försvinner. De kan vara uttråkade i sitt nuvarande hem, de kan ha blivit bortförda av en annan person (kanske för att de är en särskilt värdefull ras) eller så kan de ha råkat ut för problem när de varit ute på upptäcktsfärd.

Oavsett orsaken är det viktigt att försöka ta reda på vad som har hänt med din katt så snart som möjligt när du är säker på att din katt är försvunnen. Chansen att hitta och få hem katten ökar nämligen ju snabbare man börjar letandet.

Hur motverkar man att katten försvinner?

Det finns flera saker du kan göra för att förhindra att din katt försvinner. En väldigt grundläggande sak man bör göra enligt oss är att märka katten med ett microchip. Detta gör att du kan se till att få hem katten säkert om den skulle försvinna och någon annan person hittar den. 

Utöver detta är det också viktigt att du ser till att din katt har tillräcklig med mat och att maten är färsk. En uttråkad eller hungrig katt är mer benägen att gå iväg på jakt efter mat och kanske inte hittar hem igen. Det är även viktigt att hålla ett öga på din katt om du har möjlighet. Om du ser att den är på väg mot en fara, t.ex. en trafikerad väg, bör du se till att ingripa och hindra den från att hamna i fara.

Införskaffa en GPS-tracker

Om du verkligen är orolig för att din katt ska försvinna kan du även införskaffa en GPS-tracker till den. På så sätt kan du spåra kattens rörelser och se vart den tar vägen när den lämnar bostaden.

En GPS katt är ett utmärkt sätt att hålla koll på din katt och se till att den är säker. Den är också det lättaste sättet att hitta din katt om den väl skulle försvinna. Många GPS-trackers går idag att koppla ihop med din smartphone vilket gör att det är hur smidigt och lätt som helst att spåra kattens rörelser i realtid.

GPS-trackers för katter finns i olika former och storlekar. De flesta är dock utformade för att fästas i kattens halsband. Vi kan starkt rekommendera detta om man vill vara säker på att alltid kunna hitta katten då detta är ett väldigt bra verktyg för att lokalisera katten när den är ute på äventyr.

Hur hittar man en försvunnen katt?

Om du inte har skaffat en GPS till din katt så finns fortfarande några saker du kan göra för att försöka hitta den. Ett sätt är att sätta upp affischer i ditt närområde med ett foto av din katt och dina kontaktuppgifter. Du kan även göra ett inlägg på Facebook så att personer i ditt närområde kan bli medvetna om att din katt är försvunnen.

Du bör såklart även gå ut och leta efter din katt själv. Det är viktigt att komma ihåg att din katt kan vara rädd och gömma sig, så se till att du ropar dess namn med en mild och lugnande röst. Du bör förslagsvis även ha med dig kattmat eller kattgodis för att försöka locka ut katten ur sitt gömställe.

Ju fortare du börjar leta efter din katt desto desto större är chansen har du att hitta den. Börja leta hemma och jobba dig utåt i allt större kretsar. Är det så att du mot förmodan inte hittar din katt efter allt sökande kan du även göra en förlustanmälan till polisen gällande din bortsprungna katt.