Vanliga frågor och svar om husmålning

Planerar du att måla om fasaden? Då är det inte ovanligt att många frågor kan uppstå. Att måla om fasaden är ett stort projekt, men med korrekt information och noggranna förberedelser blir processen enklare än du kanske tror.

I denna artikel kommer vi att gå igenom de vanligaste frågorna som dyker upp när det är dags att måla om huset. Vi kommer att täcka allt från val av rätt typ av färg till hur man bäst förbereder ytor för målning.

Hur ofta bör man måla om sitt hus?

När det är dags att måla om sitt hus kan detta variera beroende på flera faktorer, inklusive husets material och kvaliteten på den tidigare målningen. Generellt sett rekommenderas det att måla om huset vart 5–10 år. Detta intervall säkerställer att husets yttre skyddas och bevaras mot väder och vind vilket förlänger dess livslängd och bibehåller dess estetiska utseende.

Regelbunden målning hjälper också till att upptäcka eventuella skador på fasaden tidigt vilket kan förhindra mer kostsamma reparationer i framtiden.

Behöver man bygglov för att måla om huset?

Innan du börjar måla om ditt hus är det viktigt att kontrollera om bygglov krävs. I de flesta fall krävs inte bygglov för att måla om huset i samma färg som tidigare. Om du däremot önskar ändra färg på din fasad kan det vara så att bygglov krävs. Detta beror på att dessa typer av förändringar kan påverka husets karaktär och hur det smälter in i omgivningen.

För att vara helt på den säkra sidan bör du alltid kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De kan ge dig all nödvändig information om vilka regler som gäller specifikt för där du bor.

Hur förbereder man fasaden innan målning?

För att säkerställa bästa möjliga resultat är det avgörande att du noggrant förbereder fasaden innan målningen påbörjas. Det första du bör göra är att rengöra fasaden grundligt. Använd en högtryckstvätt eller en borste tillsammans med ett milt rengöringsmedel för att avlägsna all smuts, mögel och löst material från ytan.

Nästa steg är att skrapa bort all gammal färg som börjat flagna eller lossna. Detta är viktigt för att den nya färgen ska kunna fästa ordentligt och för att undvika framtida problem med färg som flagar.

Hur mycket färg behöver jag för att måla mitt hus?

En vanlig fråga när man ska måla om huset är hur mycket färg som faktiskt behövs. En tumregel att hålla i åtanke är att en liter färg normalt täcker mellan 8 och 10 kvadratmeter yta.

För att räkna ut den totala mängden färg som krävs kan du således mäta upp antal kvm som ska målas och sedan köpa tillräckligt med färg baserat på tidigare nämnda tumregel.

Är det bäst att anlita målare?

Om du känner att du varken har ork eller tid att själv utföra målningsarbetet och vill säkerställa ett optimalt resultat kan det vara klokt att anlita en målare. Genom att anlita en målare kan du känna dig trygg i att arbetet utförs korrekt och effektivt.

Det finns duktiga och erfarna målare över hela landet. I korta drag innebär detta att du med högsta sannolikt kan hitta en bra aktör i ditt lokalområde. Så oavsett om du söker efter en bra målare i Sollentuna eller i någon annan del av landet är det inga problem.

Till sist vill vi uppmana dig att begära in offerter från flera olika företag eftersom du då kan få en uppfattning om vad priset i snitt ligger på – plus att du kan avgöra var du får mest för dina pengar (beroende på vad som ingår i arbetet och liknande).