Vad behöver man tänka på vid fasadputsning?

Funderar du på att fräscha upp fasaden på din fastighet? I så fall kan en fasadputsning vara precis det du behöver för att återställa eller förbättra bostadens yttre.

Men innan du tar steget fullt ut finns det flera viktiga aspekter att beakta – allt från val av rätt material och metod till förståelse för underhållets långsiktiga påverkan.

Det går att putsa på flera olika typer av fasader

Det är värt att notera att det inte bara är gamla putsade fasader som kan få en ny putsning. Det är även fullt möjligt att putsa på andra typer av fasader, inklusive tegel- och träfasader.

Tegelfasader kan vara särskilt fördelaktiga att putsa eftersom putsen kan hjälpa till att försegla teglet och skydda det från väder och vind. Detta kan förhindra att teglet spricker eller får vattenskador.

Träfasader kan som sagt också putsas, men det är viktigt att vara medveten om att detta kräver en annan teknik än att putsa på tegel eller gammal puts. Träet måste vara torrt och rent innan du börjar, och du kan behöva använda en speciell typ av puts som är utformad för att fästa på trä.

En putsad fasad gjord av proffs håller längre

Att putsa fasaden är inte lätt. Det kräver både tid, tålamod och teknisk kunskap. Därför kan det vara en bra idé att anlita en duktig hantverkare för jobbet. En putsad fasad som är gjord av proffs håller ofta längre än en som är gjord av någon som inte har lika mycket kunskap eller erfarenhet. Detta beror på att proffsen har rätt verktyg och tekniker för att säkerställa att putsen appliceras korrekt och jämnt.

Så även om det kan vara frestande att spara pengar genom att göra jobbet själv, kan det vara mer kostnadseffektivt på lång sikt att anlita en erfaren och kunnig hantverkare. En välputsad fasad kan höja värdet på ditt hem, skydda det mot väder och vind och ge det ett fräscht och nytt utseende. Så det är definitivt värt investeringen om du frågar oss.

Du kan anlita hantverkare för fasadrenovering Vellinge och i andra delar av landet hos en webbplats som exempelvis fasadforetag.se, men givetvis finns det andra webbplatser som också kan hjälpa dig med detta. Poängen är att det finns gott om möjligheter att hitta en aktör som kan hjälpa dig att putsa fasaden och få till ett bra resultat.

Det är svårt att laga putsskador

Putsfasader är en tålig och bra typ av fasaden, men att laga putsskador kan vara en utmanande uppgift. Detta beror på att det kan vara svårt att identifiera vilken typ av puts som tidigare har använts på fasaden. Om du inte använder samma bruksblandning som tidigare, finns det en risk att putsen får olika hårdheter, vilket kan leda till problem i framtiden.

Putsen på en fasad utsätts för stora variationer i temperatur och fuktighet, från kyla och frost på vintern till värme och regn på sommaren. Dessa väderförhållanden får putsen att röra på sig, och om olika delar av putsen har olika hårdhet kan det leda till att nya sprickor uppstår. Därför är det viktigt att du försöker matcha den ursprungliga bruksblandningen så nära som möjligt när du lagar en putsskada.