Vad behöver man tänka på innan man köper fastighet för första gången?

Ett fastighetsköp är en stor investering och det finns många saker att tänka på innan man tar detta steg – och detta gäller oavsett om det handlar om en bostadsrätt eller ett hus.

Vi vet att det finns många funderingar kring detta ämne och tänkte därför att det passar perfekt med att diskutera just detta. Så nu drar vi inte ut på detta längre, utan nu tar vi en titt på några tips gällande vad du bör tänka på innan du köper din första fastighet!

Finansiering av fastigheten

Innan du börjar titta på fastigheter så är det viktigt att ha en bra uppfattning om din budget och hur du kan finansiera köpet. Ta reda på vad du kan betala för en månadsavgift och rådgör med en bank eller en mäklare om vilka lån du kan ansöka om.

Genom att ha bra koll på vad du har råd med eller inte i förväg blir det mycket lättare att leta efter bostäder inom ramen för din budget. Var inte rädd för att jämföra dina lånealternativ från olika banker. Räntorna och lånevillkoren kan variera en hel del från bank till bank och det lönar sig därför att se sig omkring för att få det bästa erbjudandet.

Skick och behov av renovering

Men sen är det också så att du alltid bör kontrollera fastighetens skick väldigt noga innan du går vidare med ett eventuellt köp. Du bör då fundera kring vad som måste renoveras eller bytas ut. Det finns inget mer frustrerande än att köpa en fastighet och några månader senare märka att du t.ex. behöver byta taket. Men om detta skulle bli aktuellt, och fastigheten ligger i exempelvis Vallentuna, så kan du kolla in takläggare Vallentuna för att få den hjälp du behöver. Ligger fastigheten på en annan ort så finns det givetvis takläggare även där som kan hjälpa dig.

Det kan vara svårt att bedöma skicket på en fastighet utifrån en visning, så det är viktigt att utföra en ordentlig genomgång om detta är en fastighet som känns väldigt intressant för dig. Anlita en professionell besiktningsman som kan hjälpa dig att identifiera eventuella problem och få en uppfattning om vad som måste renoveras.

Vi rekommenderar att du ser till att vara så detaljerad som möjligt när det kommer till detta. På så sätt kan du vara medveten om eventuella reparations- eller renoveringskostnader som kan uppstå länge fram och du kan då vara beredd på detta.

Gå på många husvisningar

Ett annat bra råd är att gå på så många husvisningar som möjligt. Detta gör att du kan få en uppfattning om de olika typerna av fastigheter som finns tillgängliga, priserna i området och vad för typer av hus som tilltalar dig.

Undvik därför att slå till på första bästa fastighet som du åker och kollar på – förutsatt att det inte känns helt rätt. Ta dig istället tid att besöka andra fastigheter som ligger ute till salu och få en överblick över vad som finns tillgängligt.