Vad är ett sms-lån?

Sms-lån har idag växt till ett av de vanligaste lånetyperna här i Sverige. Dessa lån känns igen på att de har korta återbetalningstider och höga räntor.

På förhand kanske detta inte låter som något jättebra lån och givetvis finns det risker med dessa lån om man inte riktgt har koll på vad man gör. Med det sagt finns det situationer när sms-lån kan vara en bra lösning för vissa ekonomiska situationer.

Om du aldrig tagit ett sms-lån förut, eller om det har gått ett tag sedan ditt senaste gången du gjorde det, så kommer den här artikeln att ge dig en grundläggande information om vad sms-lån är för något, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om det är något som passar dig.

Snabba pengar in på kontot

Ett sms-lån är alltså en typ av kredit som man kan ansöka om från flera olika kreditgivare och banker. Dessa lån har som sagt korta återbetalningstider och höga räntor. Men vilken ränta du får beror på din kreditvärdighet – så en bättre kreditvärdighet ger lägre ränta, och tvärtom.

Dessa lån kan vara till stor hjälp om du befinner dig i en situation där du behöver snabba pengar. Men varför kallas det för sms-lån egentligen? Ja, anledningen till detta är att man förr i tiden ansökte om dessa lån via sms. Numera gör man inte detta, utan då sker ansökningsprocessen via nätet istället.

Det finns flera olika långivare

Det finns många olika långivare som erbjuder sms-lån, så du kan vara säker på att hitta ett som passar dig. Men med så många olika valmöjligheter kan det vara svårt att veta var man ska börja med sin jämförelse, speciellt för någon som aldrig tagit ett lån tidigare.

En av de sakerna du bör titta på är vad varje långivare erbjuder när det gäller räntor, återbetalningsperioder och andra typer av avgifter. Du bör också fundera på om du vill ha en fast eller rörlig ränta.

Vi rekommenderar dock aldrig att du försöker ge dig på denna jämförelse på egen hand. Numera finns det onlinetjänster som kan hjälpa dig med detta helt utan kostnad och du kan då vara säker på att du kan hitta bäst sms lån för dig och din unika situation.

Vad krävs för att få ta ett sms-lån?

Långivarnas och bankernas krav för att du ska få ta ett sms-lån kan såklart variera från aktör till aktör, men det finns några grundläggande krav som du måste uppfylla innan du ansöker.

Det handlar bland annat om att vara 18 år eller äldre, ha ett svenskt bankkonto, och ha en taxerad inkomst så att långivaren kan vara säkra på att de kan få tillbaka sina utlånade pengar. Vi rekommenderar starkt att du kollar upp exakt vilka krav som gäller för de långivare du eventuellt ska låna igenom så att du har koll på vad som krävs.

Tänk på detta innan du lånar

Det är viktigt att du tänker efter noga och tar kloka beslut när det gäller lån och krediter. Anledningen är såklart att det är lätt hänt att det går överstyr och att man lånar pengar som man inte klarar av att betala tillbaka.

Så fundera igenom om du verkligen behöver låna pengar. Om det är så att du måste göra det, se då till att du inte lånar mer än vad du faktiskt behöver och att du har en plan för hur du ska betala tillbaka krediten.