Såhär undviker du fuskbyggare när du ska renovera

Att anlita hantverkare är ofta en nödvändighet när man behöver renovera eller bygga något i sitt hem. Men det kan också vara en utmaning att hitta rätt person eller företag att anlita, speciellt om man är orolig för att bli lurad av fuskbyggare.

Fuskbyggare är personer som utger sig för att vara professionella hantverkare, men som inte har den kompetens eller erfarenhet som krävs – och som ofta kan orsaka skador och kostnader för dig som kund samtidigt som de lämnar dig med ett ofullständigt utfört arbete.

Därför är det viktigt att ta reda på så mycket som möjligt om den hantverkare eller det företag man överväger att anlita, för att se till att man får den kvalitet och säkerhet man förväntar sig.

Kontrollerar alltid referenser

Att kontrollera referenser är en viktig del av att välja rätt hantverkare. Referenser är uttalanden eller rekommendationer från tidigare kunder eller arbetsgivare, och de kan ge värdefull information om en hantverkares kompetens, tillförlitlighet och kvalitet på arbetet.

Det finns olika sätt att kontrollera referenser, beroende på hur lätt tillgängliga de är och hur mycket tid och ansträngning man är beredd att lägga ner. Här är några förslag:

1. Fråga hantverkaren

Många hantverkare har en lista med referenser som de kan lämna till intresserade kunder. Be hantverkaren om en sådan lista, och ring sedan upp de personer som finns på den för att höra vad de har att säga. Ställ frågor om hantverkarens kompetens, tillförlitlighet, kvalitet på arbetet och hur de hanterade eventuella problem eller utmaningar.

2. Sök på nätet

Många hantverkare har hemsidor eller profiler på sociala medier där de har publicerat referenser eller recensioner från tidigare kunder. Läs igenom dessa och se om det finns en gemensam röd tråd i vad folk har att säga.

3. Fråga grannar och vänner

Om du känner någon som har anlitat en hantverkare som du är intresserad av, fråga dem om deras erfarenheter. Grannar och vänner kan ofta ge bra råd och rekommendationer baserat på egna erfarenheter.

Få skriftligt avtal och prisoffert innan du anlitar hantverkaren

Det är viktigt att få en skriftlig avtal och offert innan du anlitar en hantverkare, eftersom det kan hjälpa till att undvika missförstånd och problem under jobbets gång. En skriftlig offert ger dig en tydlig och detaljerad beskrivning av vad hantverkaren kommer att göra och vilka kostnader det kommer att medföra.

Ge hantverkaren en detaljerad beskrivning av vad du vill ha gjort, så att de kan ge dig en så exakt offert som möjligt. Var också tydlig med vilka material och produkter du vill att de ska använda. Det kan även vara klokt att jämför olika offerter från olika företag, så att du kan jämföra priser och villkor. Var dock inte bara på jakt efter den billigaste offerten, utan tänk också på kvalitet och erfarenhet.

Letar du efter takläggare Värmdö eller takläggare i någon annan stad eller ort så finns det vanligtvis många alternativ att välja mellan. Faktum är att eftersom det finns så många olika aktörer att välja mellan (generellt sett) är det av största vikt att göra en bra research innan man väljer vem man ska anlita för jobbet.

Kolla upp om företaget har skulder hos Kronofogden

Kronofogden är en myndighet i Sverige som ansvarar för att driva in och övervaka skulder.

Det är klokt att kontrollera om företaget du överväger har några utestående skulder hos Kronofogden, eftersom det kan vara ett tecken på att de är opålitliga eller har svårt med ekonomin i allmänhet. Du kan söka efter ett företags skuldhistorik på Kronofogdens webbplats.

Kontrollera F-skatt och moms

Sist men inte minst bör du också be hantverkaren att visa upp sina intyg om F-skatt och momsregistrering. Man kan se dessa intyg som ett bevis på företagets legitimitet eftersom de utfärdas av Skatteverket.

Det är viktigt att kontrollera dessa intyg innan du anlitar en hantverkare, eftersom det kan hjälpa dig att undvika rättsliga problem i framtiden. Dessutom är det så att F-skatt och moms ses som ett grundläggande krav för att vara en seriös aktör.