Låna pengar – 4 viktiga saker du bör känna till innan

De flesta av oss är fullt medvetna om att det är ett stort beslut att låna pengar. Detta beror på att låntagande alltid har en viss risk. Exakt vilken typ av risk det är och hur stor den är kan variera mellan olika personer. Men en vanlig risk är att man tar på sig mer skulder än vad privatekonomin klarar av, och i det fallet kan det gå riktigt illa om man har otur.

Så av den här enkla anledningen har vi sammanställt ett par olika saker som vi tycker att du bör känna till innan du accepterar ett låneerbjudande. Du bör inte se detta som en heltäckande guide, utan snarare som en hjälpande hand på resans gång.

Ta fram papper och penna, för nu sätter vi igång!

1. Jämför innan du lånar

Har du bestämt dig för att låna pengar? Isåfall bör du se dig omkring efter olika erbjudanden och jämföra de olika räntorna. Detta gör att du kan undvika att att betala för mycket för ditt lån och att du får mer pengar kvar. Så en ordentlig jämförelse hjälper dig att hitta det bästa alternativet.

Den här jämförelsen kan naturligtvis göras helt på egen hand, men vi rekommenderar någon av de onlinetjänster som numera finns tillgängliga. Se Loanscouter till exempel, deras tjänst är helt gratis att använda sig av och de ser till att du enkelt kan jämföra och hitta ett passande lån.

2. Räntan kan variera

Räntenivån är jätteviktig att hålla koll på när du ska ta ett lån. Detta bestämmer nämligen vad kostnaden för att låna pengar faktiskt är. I korthet är detta summan du betalar banken eller långivaren som en kompensation för att du fått låna deras pengar – utöver själva amorteringen (återbetalningen av lånet) alltså.

Du bör även vara uppmärksam på att det kan tillkomma andra typer av avgifter när du tar en kredit. Detta gör såklart att lånet blir dyrare och vi rekommenderar därför att du undersöka detta noggrant innan skriver under ett låneavtal.

Så vad är det egentligen som påverkar den ränta du får? Här gäller det att vara medveten om att räntan kan variera beroende på flera olika faktorer. Några saker som spelar roll är vilken kreditvärdighet du har, om du har några tidigare betalningsanmärkningar, vilken typ av lån det är, hur stort/litet lånet är, samt långivarens specifika räntekrav.

3. Din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är ett centralt begrepp när det gäller att låna pengar. Det är inte många som tänker på att detta spelar en stor roll, och det är just därför vi väljer att ta upp det i den här artikeln. I korthet visar kreditvärdigheten hur riskfyllt det är för banken att låna ut pengar till dig.

Du bör även känna till vilka faktorer det är som påverkar din kreditvärdighet negativt. En aspekt är dina totala skulder, men även antalet olika lån, antalet kreditupplysningar, och eventuella betalningsanmärkningar är sådant som inte är så bra för kreditvärdigheten.

4. Ibland är det inte bra att låna pengar

Men kom ihåg att lån är inte alltid den rätta vägen att gå. Trots att låntagande kan vara bra lösningar i vissa situationer så finns det även scenarion när det kanske inte är den bästa lösningen.

Vi rekommenderar därför starkt att du undviker lån och krediter om din ekonomi inte klarar av det. Ta en titt på hur mycket pengar du får in varje månad och kolla upp att du verkligen kommer kunna betala av lånet innan du skriver på något avtal.