Hur håller man lättast koll på alla elpriser?

Runt om i världen övergår allt fler till att använda förnybara energikällor. De vill leva i en renare och grönare miljö och de vill att deras barn och barnbarn ska kunna njuta av jorden på samma sätt som vi gör i dag.

Men hur kan du veta om din elleverantör också gör den omställningen? Lyckligtvis finns det ett enkelt sätt att ta reda på dessa saker. Det är oftast möjligt att direkt hos ditt elbolag och deras webbplats kolla upp om deras el är grön eller inte.

Utöver grön energi så är elpriserna något som kan skilja sig mellan flera olika elbolag. Vi kommer idag försöka guida dig genom alla alternativ när det kommer till elavtal, så att du exakt ska veta hur man hittar de lägsta elpriserna på marknaden.

Grön energi är oftast lite dyrare

I genomsnitt är el som producerats med förnybara energikällor vanligtvis lite dyrare än el som producerats med icke förnybara och förorenande metoder. Detta beror främst på att de flesta tillverkningsprocesserna bakom de förnybara energikällorna fortfarande är ganska kostsamma.

Men faktum är att detta troligtvis kommer förändras framöver. Det beror på att priset på förnybara energikällor kommer att sjunka i takt med att tekniken förbättras och fler människor övergår från föråldrade system till de nya gröna lösningarna.

I slutändan bör en något högre elräkning för alla som lever på jorden vara en värdig investering. Det förbättrar inte bara vår planets hälsa, utan hjälper också människor som bor i länder där föroreningar är ett problem att få en bättre framtid.

Vad kan man göra för att minska elkostnaderna?

Om du är missnöjd med priset på ditt nuvarande elavtal finns det några enkla saker du kan göra för att minska kostnaderna. Att byta från en traditionell glödlampa till en LED-lödlampa är till exempel ett enkelt sätt att minska elkostnaderna. En LED-lampa förbrukar nämligen omkring 80% mindre energi än en traditionell glödlampa.

Ett annat enkelt sätt att minska elkostnaderna är att koppla ur apparater när du inte använder dem. Apparater som står i standby-läge kan fortfarande förbruka en hel del ström och denna kostnad bör du tänka på när du tittar på din månadsräkning.

Jämför elpriser direkt på nätet

Det lättaste sättet att hitta bra elavtal och elpriser är genom att jämföra de olika alternativen som finns tillgängliga. Och som tur är behöver man inte göra någon sammanställning på egen hand och därefter jämföra de olika elbolagen.

Numera finns det tjänster som exempelvis Elpriser24 som gör detta och samlar ihop all nödvändig information på ett tydligt sätt. Plus att det är helt gratis att ta del. Det är därför kanske inte så konstigt att du rekommenderar att du jämför elavtal hos dem om du vill göra det enkelt.

Rörliga elpriser följer elbörsens pris

Elbörsen Nord Pool påverkar priset på elavtal med rörligt elpris, vilket innebär att det kan ändras snabbt. Elavtal med fast elpris kan däremot inte förändras efter att du tecknat ditt avtal, vilket passar dig som vill veta exakt vad du ska betala varje månad.

Vilket av dessa två är då bäst? Det rörliga elpriset ger dig möjlighet att dra nytta av låga elpriser, men du bör vara beredd på att priset kan ändras. Om du som sagt vill ha bättre koll på vad din el kostar dig varje månad så kan ett fast elpris passa dig bättre.