Grunderna när det kommer till elbolag och elavtal

Det finns många saker att ta hänsyn till när det gäller elbolag och elavtal. Det kan vara svårt att veta var man ska börja, men oroa dig inte, vi är här för att hjälpa dig!

Vi kommer nämligen att gå igenom allt det grundläggande du behöver veta när det kommer till elbolag och elavtal, samt några tips för att välja rätt elbolag och avtal för dina behov.

Spotpriset varierar beroende på var du bor

Spotpriser på el är det genomsnittliga priset på grossistmarknaden vid en viss tidpunkt.

I Sverige varierar spotpriset mellan de fyra elområdena SE1, SE2, SE3 och SE4. Detta beror på att efterfrågan på el varierar i olika delar av landet och att priserna bestäms av utbud och efterfrågan.

Spotpriset varierar också över tiden eftersom det påverkas av faktorer som t.ex. väderförhållanden och tid på dygnet. I allmänhet är spotpriset som högst under perioder med hög efterfrågan och lågt utbud, och som lägst under perioder med låg efterfrågan och högt utbud.

Gör ett aktivt val av elbolag

Det är viktigt att göra ett aktivt val när det gäller elavtal. Om du inte gör ett aktivt val kommer ditt elnätsföretaget att tilldela dig en elleverantör och du kommer att debiteras ett så kallat anvisat pris.

Med ett tilldelat pris har du inget inflytande över hur mycket du betalar för din el per kilowattimme (kWh) enhet. Priserna kan dessutom vara mycket högre än marknadspriset.

Se därför till att alltid göra ett aktivt val när det kommer till vilket elbolag du ska vara kund hos. Även om det kommer ta lite tid att undersöka och jämföra olika företag så är det värt det i längden eftersom du då kan spara pengar på det.

Byt elbolag för att ta del av nykundsrabatt

Många elbolag erbjuder nya kunder stora rabatter för att få dem att byta leverantör. Även om det kan vara frestande att utnyttja dessa erbjudanden finns det några saker att tänka på innan man byter.

För det första är det viktigt att läsa det finstilta och se till att rabatten tillämpas på hela din räkning och inte bara på grundpriset. Dessutom kan vissa rabatter bara gälla under en viss tidsperiod, så du måste se till att du fortfarande får ett bra erbjudande när kampanjperioden är slut.

Slutligen är det alltid en bra idé att kontrollera med din nuvarande leverantör för att se om de är villiga att matcha eller slå det nya erbjudandet. Genom att göra din hemläxa kan du vara säker på att du får bästa möjliga pris på din el.

Hur jämför man elbolag?

När det gäller att välja en elleverantör är det viktigt att göra din research och jämföra dina alternativ. Du vill trots allt vara säker på att du får det bästa möjliga erbjudandet.

Numera finns det ett gäng olika webbplatser som gör det enkelt att jämföra svenska elbolag. På dessa sajter kan du ta del av deras sammanställningar av elbolag och annan viktig information. Det är helt gratis för dig som användare att använda dessa sajter, och de hjälper dig helt enkelt att ta ett bättre beslut när det gäller att välja elavtal och elbolag.