Dra nytta av ROT-avdraget när du anlitar målare

ROT-avdraget, en förkortning för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad, ger dig möjligheten att dra av 30% av arbetskostnaden direkt på fakturan vid anlitande av hantverkare för arbete i din bostad. Detta gör det ekonomiskt överkomligt att underhålla och förbättra ditt hem och stimulerar den lokala arbetsmarknaden genom att främja användningen av registrerade svenska företag.

I den här artikeln kommer vi att utforska hur du kan maximera nyttan av ROT-avdraget när du ska anlita målare för att fräscha upp ditt hem.

Vad är ROT-avdrag?

ROT-avdraget, en skattereduktion, tillåter privatpersoner att dra av 30% av arbetskostnaden för reparationer, ombyggnader och tillbyggnader av bostaden. Avdraget syftar till att underlätta för bostadsägare att investera i sitt hem och samtidigt stödja den svenska arbetsmarknaden genom att uppmuntra anlitandet av registrerade företag för hushållsnära tjänster.

ROT står för just reparation, ombyggnad och tillbyggnad men täcker även andra typer av arbeten som utförs i och omkring bostaden. Genom att använda ROT-avdraget kan du som bostadsägare avsevärt minska dina kostnader för underhåll och förbättringar, vilket gör det enklare och mer ekonomiskt överkomligt att sköta om ditt hem.

Hur mycket pengar kan man spara vid en ommålning med hjälp av ROT-avdraget?

Genom att anlita målare för att måla om ditt hem och använda ROT-avdraget kan du spara en betydande summa pengar. Låt oss ta ett exempel där den totala kostnaden för ommålningen uppgår till 100 000 kr och arbetskostnaden utgör 70 000 kr av detta belopp. Med ROT-avdraget har du möjlighet att dra av 30% av arbetskostnaden. Det innebär att du kan minska din faktura med 21 000 kr (30% av 70 000 kr).

Om du bor tillsammans med någon annan i fastigheten och båda står som ägare kan ni dra av upp till 50 000 kr var per år. Detta betyder att om ni båda utnyttjar ROT-avdraget fullt ut kan ni tillsammans spara upp till 100 000 kr per år på olika renoveringsprojekt inklusive målning. Så genom att nyttja ROT-avdraget effektivt kan kostnaden för att anlita målare för att fräscha upp ditt hem bli avsevärt lägre.

Kontrollera att målaren erbjuder ROT-avdrag

Innan du anlitar en målare är det viktigt att du säkerställer att de erbjuder möjligheten att använda ROT-avdraget. Inte alla målare har rätt att erbjuda detta avdrag då det kräver att de är registrerade och innehar en giltig F-skattesedel.

Om du är osäker på om en målare kan erbjuda ROT-avdrag kan det vara en god idé att direkt fråga dem om detta eller undersöka deras företagsinformation.

Vi kan ta ett konkret exempel. De som bor i Stockholm och letar efter en målerifirma som aktivt erbjuder ROT-avdrag kan besöka https://norrtalje-malare.se/malerifirma-i-norrtalje-roslagen-stockholm/ för att hitta en lämplig aktör i närområdet som erbjuder just möjlighet till ROT-avdrag.