Detta behöver du veta innan du besöker en kiropraktor

Kiropraktorer är yrkesverksamma inom hälso- och sjukvården som fokuserar på ryggraden och andra leder i kroppen. De använder praktiska manipulativa behandlingar för att diagnostisera muskuloskeletala problem, minska smärta, förbättra rörligheten, återställa funktionen och hjälpa patienterna att uppnå ett bättre välbefinnande.

En kiropraktisk behandling skiljer sig mycket från en justering som en vanlig läkare kan utföra. En kiropraktor ägnar tid åt att ta reda på dina livsstilsvanor innan han eller hon skriver ut en behandlingsplan för dig. Om du vill ha mer information om hur kiropraktorer kan hjälpa ditt liv att kännas bättre så rekommenderar vi att du läser vidare!

När började kiropraktik användas?

Kiropraktiken utvecklades först i slutet av 1800-talet, när D. D. Palmer fastställde sambandet mellan nervsystemet och ryggradens funktion. Inom kiropraktiken är det väldigt viktigt att hela människans livssituation tas i beaktning innan en behandling kan sättas igång. Termen kiropraktik kommer från det grekiska ordet kirpokos, som ungefär betyder ”att manipulera med handen”.

Det skulle vara allt annat än att tala sanning om man sa att mycket inte har hänt sedan kiropraktiken först började användas. Idag utövas denna typ av behandling i hela världen och är bland annat i Sverige en av de vanligaste metoderna för att till exempel bli av med ryggbesvär.

Hur bokar man en tid?

Ja, detta beror såklart på vad du bor i landet. En person som till exempel vill boka kiropraktor i Göteborg bör ju rimligtvis inte boka en tid hos en klinik i Stockholm eller tvärtom.

De flesta kiropraktorer har dock en webbsida där du kan hitta kontaktuppgifter, och i många fall kan du bara söka direkt på Google efter en kiropraktor nära där du bor.

Generellt sett är det första steget att ringa och boka tid för en konsultation. Kiropraktorn kommer att fråga om din sjukdomshistoria och utföra en undersökning. Om de tror att du kan ha nytta av behandling och sedan kommer de att skapa en behandlingsplan som är skräddarsydd specifikt för dig.

Varför kiropraktik?

Den vanligaste orsaken till att människor uppsöker en kiropraktor är rygg- och nacksmärta.

Kiropraktisk vård kan dock hjälpa till med en rad andra problem också vilket gör att det är en lösning som funkar för många personer. Förutom rygg- och nacksmärta kan denna typ av behandling även hjälpa vid följande besvär:

  • Ischias
  • Migrän
  • Ledreumatism
  • Whiplash
  • Idrottsskador

Kiropraktorer använder en mängd olika tekniker för att behandla patienterna, och varje behandling är alltid unikt skräddarsydd för just dina besvär och problem. Därför är det också svårt att berätta just hur din behandling kommer att se ut.

En annan väldigt vanlig anledning till varför människor väljer att behandlas av kiropraktorer är för att de känner sig stela i kroppen och känner att de vill rätas ut för att bli vigare igen.

Källa: Idrottsskadeexperten.se