Det är väldigt enkelt att låna pengar (såhär kan du låna 100 000 kr)

Att låna pengar är ett stort ansvar. Du måste ta hand om din skuld och vara beredd på konsekvenserna om du inte kan betala tillbaka den. När du lånar från vänner eller familj är det däremot oftast mer komplicerat eftersom det finns en känslomässig aspekt som spelar in.

Det finns många anledningar till att människor lånar pengar – ibland har de inte tillräckligt med kontanter till hands men vill ha något nu, andra gånger behöver de ett lån för en bil eller för att täcka utbildningskostnader. Ja, som du förstår finns det nästan lika många anledningar att låna pengar som det finns stjärnor i rymden. 

Oavsett anledning till varför du vill låna finns det många potentiella fallgropar när man lånar pengar på nätet. Eftersom vi vet att många som har planer på att ansöka om lån på nätet inte riktigt känner till alla dessa potentiella risker, tänkte vi det skulle vara bra att förklara saker och ting mer i detalj.

Här nedanför kommer vi därför att tillhandahålla dig med en komplett guide att låna pengar på nätet. Vi kommer bland annat förklara de olika typerna av lån, ge dig massor av information om hur du lånar pengar på ett säkert sätt på nätet, vilka för- och nackdelar det finns med att låna pengar på nätet, lyfter fram några potentiella risker med låntagande i stort och hur du kan låna 100000 kr.

Vad är ett lån?

Ett lån är en summa pengar som du lånar från en långivare, vanligtvis en bank eller ett kreditinstitut, men ibland även från vänner eller familjemedlemmar. I den här guiden kommer vi uteslutet diskutera om scenariot när man lånar från en bank eller kreditinstitut.

De lånade pengarna används för att täcka eventuella utgifter som överstiger dina nuvarande kontanta medel. Detta kan vara för vad som helst, inklusive utgifter som att köpa ett hus, köra till jobbet, studera utomlands eller något annat. Kort sagt är ett lån pengar som du lånar från en annan part för att kunna använda dem till det du behöver.

Vilken typ av lån är bäst för dig?

Du kanske har hört talas om olika typer av lån, t.ex. billån, bostadslån, privatlån eller snabblån.

Valet av lån bör i allra högsta grad anpassas efter vad du kommer att använda lånet till. Om du till exempel ska använda lånet för att köpa en ny bil är det klokt att ansöka om ett billån. Om du behöver snabba pengar för att täcka en oförutsedd kostnad är ett snabblån däremot det bästa lånet för dig.

Hur mycket pengar man kan låna beror helt på vilket typ av lån som du ansöker om. Generellt sett rör sig till exempel snabblån om mindre summor pengar medan bolån eller större privatlån kan röra sig om flera hundratusenkronor. Så vare sig om du vill låna 100000 kr eller bara 5000 kr finns det flera olika aktörer som du kan vända dig till.

Vad behöver du för att få ett lån online?

När du ansöker om ett lån via nätet, vare sig det rör sig om att låna 100000 eller 40000 kr, behöver du ange dina person- och kontaktuppgifter, annan information de vill ha, samt identifiera dig med BankID. Och för att du sedan ska kunna få lånet beviljat krävs det att du uppfyller bankens krav på dig som låntagare.

Dessa kan variera från långivare till långivare, men några av de vanligaste kraven är bland annat:

  • Du är över 18 år
  • Du har en deklarerad inkomst
  • Du har svenskt personnummer och medborgarskap

Vilka är riskerna med att låna pengar på nätet?

Det finns flera risker med att låna pengar på nätet. Vi vill att du ska vara fullt medveten om alla för- och nackdelar innan du ansöker om ett lån, så att du kan fatta ett välgrundat beslut om du ska låna pengar eller inte.

Som låntagare är det bland annat väldigt viktigt att känna till att du har ett ansvar att betala tillbaka de pengar du lånar. Om du inte betalar tillbaka din skuld kan både långivaren och andra fordringsägare vidta åtgärder mot dig. I vissa fall kan detta till att Kronofogden kommer hem till dig och beslagtar saker i ditt hem för att kompensera för de uteblivna återbetalningarna.

Se därför till att alltid låna pengar på ett ansvarsfullt sätt. Tänk på vad du vill använda pengarna till och hur mycket du har råd att betala tillbaka. Om du tar ett stort lån och inte kan betala av på månadsavgifterna blir det inte bara stressigt utan också otroligt dyrt i längden.

Avslutningsvis

Låna pengar är ett av de vanligaste ekonomiska besluten vi fattar. Oavsett om du behöver en ny bil eller hjälp med ditt lån kan det vara snabbt och enkelt att få ett lån online om du vet vad du ska leta efter.

Alla lån är dock inte lika, det är viktigt att förstå alla risker innan du lånar någon summa pengar. Du kanske vill börja med att fundera på hur mycket risk du kan tolerera när du fattar detta beslut och vilken typ av lån som bäst passar dina behov.

Om du tänker på dessa två saker först bör det vara lättare än någonsin att hitta en lämplig långivare! Vi hoppas att läsningen av vår kompletta guide har varit till hjälp för att hjälpa dig att komma igång på vägen mot att låna pengar på nätet på ett säkert sätt.